na spód:
200 g maki orkiszowej
40 g jogurtu naturalnego
jajko
duża szczypta soli
na nadzienie:
30o g zielonego groszku
3 dymki
100 ml mleka
3 jajka
200 g kwaśnej śmietany
150 g tartego sera żółtego
sól
pieprz
cukier
Tarta z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą,dodaj jogurt i jajko,wyrób ciasto ręką,aż stanie się gładkie i elastyczne,jeżeli będzie suche wlej odrobinę wody.
Zwiń ciasto w filię spożywczą i włóż do lodówki.
2.nadzienie:
Dymki posiekaj,groszek krótko zblanszuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie,kilka zostaw do dekoracji.
Groszek odcedź na durszlaku,ostudź następnie zmiksuj z jajkami,serem,śmietaną,dymką,dopraw sola i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkuj na posypanym maka blacie,rozłóż je w formie do tart,na ciście rozprowadź nadzienie.
Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem możesz udekorować tartę groszkiem.
Komentarze