Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietypowa , bardzo smaczna, tarta warzywna z wiejską kiełbasą na sodzie o lekko pikantnym, pomidorowym smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód:
    400g. mąki pszennej
    100g. masła 82%
    1 żółtko
    4 łyżki śmietany 18%
    100ml pikantnego soku pomidorowego
    szczpta chili w proszku
    szczypta soli
    Sos:
    200ml słodkiej śmietanki 30%
    2 jajka
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łżeczki pieprzu
    3 ząbki czosnku
    Warzywa z kiełbasą:
    450g. warzyw na patelnię ze szpinakiem
    300g. cienkiej, wiejskiej kiełbasy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Sosy

Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie 1. Mąkę przesiać na blat, posiekać z masłem do powstania sypkich grudek.
    Dodać żółtko,kwaśną śmietanę oraz wlać pikantny sok pomidorowy .
    Doprawić solą oraz chili.
  • Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie 2. Wyrobić gładkie,odchodzące od dłoni ciasto.
    Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godz do lodówki.
  • Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie 3. Sos: Do miski wbić jajka, wlać słodką śmietankę, dodać posiekany koperek,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz doprawić solą i pieprzem.
    Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  • Na sos wyłożyć mrożone warzywa ze szpinakiem Hortex oraz pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę. Wierzch tarty posypać przyprawą dołączoną do warzyw. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Tartę podawać na ciepło lub zimno. Samą z uluionym sosem l 4. Zimne ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia,umieścić w formię na tarte lub jak u mnie w keksówce o pojemności 1l.
  • Na sos wyłożyć mrożone warzywa ze szpinakiem Hortex oraz pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę. Wierzch tarty posypać przyprawą dołączoną do warzyw. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Tartę podawać na ciepło lub zimno. Samą z uluionym sosem l 5. Keksówkę wypełnić do przygotowanym sosem( ma zajmować 1/2 wysokości ciasta na tartę)
  • Na sos wyłożyć mrożone warzywa ze szpinakiem Hortex oraz pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę. Wierzch tarty posypać przyprawą dołączoną do warzyw. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. Tartę podawać na ciepło lub zimno. Samą z uluionym sosem l 6. Na sos wyłożyć mrożone warzywa ze szpinakiem oraz pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę.
    Wierzch tarty posypać przyprawą dołączoną do warzyw.
    Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Tartę podawać na ciepło lub zimno.
    Samą z uluionym sosem lub zieleniną np. rukolą, roszpunką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożone warzywa Mrożonki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować