Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na blat, posiekać z masłem do powstania sypkich grudek.
Dodać żółtko,kwaśną śmietanę oraz wlać pikantny sok pomidorowy .
Doprawić solą oraz chili.
2.Wyrobić gładkie,odchodzące od dłoni ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godz do lodówki.
3.Sos: Do miski wbić jajka, wlać słodką śmietankę, dodać posiekany koperek,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
4.Zimne ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia,umieścić w formię na tarte lub jak u mnie w keksówce o pojemności 1l.
5.Keksówkę wypełnić do przygotowanym sosem( ma zajmować 1/2 wysokości ciasta na tartę)
6.Na sos wyłożyć mrożone warzywa ze szpinakiem oraz pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę.
Wierzch tarty posypać przyprawą dołączoną do warzyw.
Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Tartę podawać na ciepło lub zimno.
Samą z uluionym sosem lub zieleniną np. rukolą, roszpunką
Komentarze