Tarta z truskawkami, mango i bezą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krucha tarta z owocami i słodką bezą. Sprawdzi się idealnie na zbliżające się Walentynki :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tarta:
    Masło zimne - 100g
    Żółtko jaja - 2szt
    Mąka pszenna - 200g
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżka

    Owoce:
    Truskawki - 400g
    Mango - 100g
    Cukier - 2 łyżki
    Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki

    Beza:
    Białko jaja - 4szt
    Cukier - 200g
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    Ocet - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami, mango i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tarta (na blaszkę o średnicy 27cm):
    Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy żółtka, jogurt, cukier i mąkę. Zagniatamy ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Po tym czasie ciasto układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy, aby uzyskać placek pasujący na naszą blaszkę. Ciasto przenosimy na blachę i wyklejamy dokładnie spód i boki.
    Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Najlepiej na pierwsze 10 minut przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Po 10 minutach zdejmujemy obciążenie i papier, a tartę dopiekamy samą.

    W tym czasie szykujemy owoce:
    Do garnka wkładamy truskawki i pokrojone mango. Ja używałam mrożonych. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy kilka minut, aby masa owocowa mocno zgęstniała.

    Beza:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Z ostatnią partią cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

    Na podpieczoną tartę wykładamy owoce i bezę. Dopiekamy przez 25 minut w 160 stopniach. Jeśli beza będzie brązowieć trzeba zmniejszyć temperaturę. Następnie zmieniamy temperaturę na 70 stopni i suszymy jeszcze 30 minut.

    Tartę studzimy. Po kilku godzinach w lodówce ma idealną konsystencję, kroi się bez problemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować