Tarta z truskawkami i mascarpone

0 (0 ocen)

Tarta jest nieziemsko pyszna i delikatna w smaku. W sam raz dla tych, którzy nie liczą kalorii:)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    175g mąki pszennej,
    żółtko,
    2 łyżki cukru,
    130g masła lub margaryny,
    35ml zimnej wody,
    szczypta soli,
    300g kremu czekoladowego, np. nutelli.

    Krem:
    500ml śmietanki 30%,
    250g serka mascarpone,
    4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii,
    50g posiekanej białej czekolady,
    2 łyżki likieru jajecznego,
    300g świeżych truskawek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ubogip 1. Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm. Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st.
  • image-0xm5h2j 2. Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym.
  • image-26eg4rd 3. Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. Rozsmarować na nutelli. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować