Tarta z truskawkami i kremem pâtissier

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna sezonowa tarta z kremem

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    (na formę 24 cm)

    0,5 kilograma truskawek
    płatki migdałowe do dekoracji
    1 galaretka truskawkowa

    ciasto:
    1/2 kilograma mąki
    200 gram cukru
    200 gram margaryny
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 jajka

    Krem pâtissier :

    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 margaryny
    2 żółtka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z truskawkami i kremem pâtissier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy fasole albo kulki do pieczenia aby ciast zbyt nie urosło.
    Pieczemy około 15 min. w 180 stopniach

    Krem:
    W garnku podgrzewamy przez kilka minut mleko razem z cukrem waniliowym. 2 żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę, stopniowo dosypując podczas mieszania mąkę, następnie powoli dolewamy gorące mleko i mieszamy. Krem przelewamy do garnka i gotujemy jeszcze przez minutę ciągle mieszając do uzyskania gęstego kremu. Na końcu po zdjęci kremu z ognia dodajemy margarynę , mieszając aby się rozpuściła w kremie. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Krem oraz truskawki układamy na cieście dekorujemy płatkami migdałowymi , opcjonalnie polewamy galaretką truskawkową i odstawiamy na około 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować