Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Całość jest dość klasyczna bardzo przyjemnie współgra, ale oczywiście można pokusić się o trochę inwencji twórczej w wzbogacaniu smaku czy aromatu kremu lub ciasta, do czego gorąco namawiam. ;)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Truskawki

    500 g truskawek
    5 łyżek konfitury malinowej
    3 łyżki likieru (np. słodkiego sherry, nalewki malinowej lub malibu), w wersji bezalkoholowej soku z cytryny

    Spód

    250 g mąki (np. pszennej tortowej)
    150 g masła, schłodzonego
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1 jajko

    Krem mascarpone

    500 g sera mascarpone, schłodzonego
    1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki

    1.Truskawki opłukać, osuszyć i oderwać szypułki, przekroić na połówki lub ćwiartki. Konfiturę podgrzać, wymieszać z likierem lub sokiem z cytryny, ostudzić i wymieszać z truskawkami. Wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

    Spód

    1.Formę na tartę o średnicy ok. 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Miksować mieszadłem miksera planetarnego lub rozcierać składniki palcami lub siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
    2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto chwilę powygniatać aby stało się bardziej elastyczne, następnie rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno oraz boki formy, odklejamy papier. Odcinamy nadmiar ciasta (jeśli użyliśmy mniejszej formy to może nam zostać więcej ciasta). Formę wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
    3. Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie.

    Krem mascarpone

    5.Zimne mascarpone, śmietankę, cukier i wanilię umieścić w misie miksera i ubijać przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty.
    6.Wyłożyć na spód tarty. Przed samym podaniem wyłożyć truskawki w syropie.

Porady

1.Do obciążenia używa się specjalnych ceramicznych kuleczek, ale sprawdzi się surowy ryż, surowa fasola (można je wykorzystać wielokrotnie). 2. Aby podkreślić smak truskawek możemy użyć soku z cytryny, startego imbiru, mięty, kolendry, a nawet pieprzu. Oczywiście zależy to od osobistych upodobań kulinarnych i smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować