Tarta z truskawkami i kremem custard

4.49 (196 ocen)

  • Średni

Delikatnie listkujące się kruche ciasto, rozpływający się w ustach krem custard i truskawki, pokryte lśniącą glazurą - co może być lepszego?

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 130 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 35 gramów
    - masło zimne (pokrojone na małe kawałki): 120 gramów

    - Glazura: dżem brzoskwiniowy: 0.33 szklanki

    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżeczki
    - mąka pszenna: 3 łyżeczki
    - mleko: 350 mililitrów
    - laska wanilii: 0.5 sztuki

    - truskawki (odszypułkowane, pokrojone na kawałki): 600 gramów
    - dowolny alkohol: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z truskawkami i kremem custard - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby spód do tarty łatwo wyciągnąć z foremki, najpierw należy delikatnie ją natłuścić masłem, margaryną czy oliwą.
    Ciasta wystarczy spokojnie na wyłożenie foremki o średnicy 23cm.
  • 2. Z wszystkich składników z pierwszej grupy zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim przygotowaną formę do tarty. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem, zapobiegnie to nadmiernemu wyrastaniu ciasta i ogromnych pęcherzy wypełnionych powietrzem. Owiń ciasto folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 15minut.
    W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  • 3. Ciasto pieczemy przez ok. 13-15minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Teraz kruchy spód czeka na wypełnienie.
  • 4. Czas na przygotowanie glazury. W tym celu podgrzej dżem, aż będzie płynny, po czym przetrzyj go przez sitko, żeby pozbyć się kawałków owoców.
    Przy użyciu pędzla kuchennego lub po prostu łyżeczki, posmaruj spód i boki tarty glazurą. Pozostałą część glazury zachowaj do posmarowania owoców, które znajdą się na cieście.
  • 5. Krem custard:
    Podgrzej wszystkie składniki z trzeciej grupy w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop, aż krem zacznie gęstnieć. Nie pozwól mu się zagotować.
    Kiedy krem zacznie gęstnieć - po jakichś 3 minutach - zdejmij garnek z ognia. Usuń laskę wanilii.
  • 6. Przełóż krem do zimnej miski i mieszaj, aż nieco przestygnie, następnie przykryj miskę plastikową folią, żeby dotykała kremu - dzięki temu na stygnącym kremie nie zrobi się twarda skórka. Możesz także zwilżyć pergamin i położyć go na powierzchni kremu.
    Ostudź.
  • 7. Truskawki wymieszaj z alkoholem i cukrem pudrem.
  • 8. Ostudzony krem custard, wymieszać i wyłożyć na spód tarty, posmarowany wcześniej glazurą brzoskwiniową.
  • Truskawki przygotowane do ułożenia na tarcie 9. Na kremie układać przygotowane wcześniej truskawki, delikatnie wciskając je do środka (by zapobiec ślizganiu się truskawek podczas krojenia tarty).
  • Tarta posmarowana glazurą 10. Owoce posmarować pozostałą glazurą brzoskwiniową, by nadać im blasku (dodatkowo owoce nie będą wysychać). Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować