Tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarta z truskawkami jest znakomitym ciastem na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tarta;
    mąka przenna-25dag,
    cukier puder-50g,
    masło-15dag,
    jajko.
    Masa;
    mleko-300ml,
    jajka-2szt(żółtka),
    cukier-80g,
    masło-10dag,
    budyń waniliowy bez cukru,
    truskawki-30dag,
    galaretka pomarańczowa

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na tarte łączymy. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto rorkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wysypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięki temu pójść do góry.
    Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usówamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut. Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mlekagotujemy z cukrem. Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mlaka. W kubku ucieramy żółtka, które łączymy z budyniem. Do ostudzonego budynju dodajemy 10dag masła i miksujemy. Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto. Układamy pokrojone truskawki i zalewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu już tężejącą galaretką pomarańczową. Tatte wstawiamy do lodówki żeby się schłodziła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy