tarta z serem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

ciasto powstało spontanicznie z wymysłu mojego 5-latka :)

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej, tortowej
    100 g masła pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    2 jajka,
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    Masa serowa:
    500 g twarogu zmielonego
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    łyżkę jogurtu naturalnego
    łyżkę soku z cytryny
    DODATKOWO:
    fasola do przygniecenia ciasta
    300 g mrożonych truskawek-do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ugnieść ręką na jednolitą masę.Uformować kulkę,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.Po tym czasie wyjąć z lodówki rozwałkować na wałek o grubość 3 mm,wyłożyć na blaszkę do tarty(śr.25 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wstawić do lodówki na 15 minut.W między czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni,na ciasto położyć papier do pieczenia i przysypać go fasolą, po czym wstawić ciasto na około 20 minut a następnie wyjąć z piekarnika,zdjąć papier i fasole i piec jeszcze przez 10 minut.Następnie wystudzić.
  • 2. Masa serowa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody.Odstawiamy do stężenia.Wszystkie pozostałe składniki na masę serową miksujemy ze sobą,na koniec dodajemy tężejąca galaretkę.Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy truskawkami.Wstawić na noc do lodówki.

Porady

Masę można dekorować dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować