Tarta z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ugnieść ręką na jednolitą masę.Uformować kulkę,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.Po tym czasie wyjąć z lodówki rozwałkować na wałek o grubość 3 mm,wyłożyć na blaszkę do tarty(śr.25 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wstawić do lodówki na 15 minut.W między czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni,na ciasto położyć papier do pieczenia i przysypać go fasolą, po czym wstawić ciasto na około 20 minut a następnie wyjąć z piekarnika,zdjąć papier i fasole i piec jeszcze przez 10 minut.Następnie wystudzić.
2.Masa serowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody.Odstawiamy do stężenia.Wszystkie pozostałe składniki na masę serową miksujemy ze sobą,na koniec dodajemy tężejąca galaretkę.Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy truskawkami.Wstawić na noc do lodówki.
Komentarze