Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem

4.49 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niestandardowe połączenie smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    250 g mąki
    150 g masła pokrojonego w kostkę
    1 łyżeczka soli
    szczypta drobnego cukru
    1 jajko
    1 łyżka zimnego mleka

    Na nadzienie:

    1-2 serów camembert
    200 ml śmietanki 30%
    2 jajka
    garść suszonej żurawiny ( lub 2-3 łyżki konfitury z żurawiny)
    2 łyżki płynnego miodu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąką przesiewamy z solą i cukrem na blat. Usypujemy górkę i robimy w niej wgłębienie.
    Dodajemy masło i jajko, powoli zagniatamy rozcierając masło z mąką. Powoli dodajemy mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Nadzienie: Ser kroimy w plasterki. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
    Suszoną żurawinę przekładamy do naczynka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty.
    Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
  • 4. Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki sera camembert, posypujemy odcedzoną z wody żurawiną i zalewamy śmietanką z jajkami.

    Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż nadzienie się zetnie i zarumieni.
  • 5. Po upieczeniu smarujemy 2 łyżkami miodu. ( jeśli używamy żurawiny w słoiczku, smarujemy nią tartę również po wyjęciu z piekarnika).

    Podajemy z miksem sałat lub samą.

Porady

Nieupieczone ciasto można trzymać w lodówce do 7 dni lub w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować