Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąką przesiewamy z solą i cukrem na blat. Usypujemy górkę i robimy w niej wgłębienie.
Dodajemy masło i jajko, powoli zagniatamy rozcierając masło z mąką. Powoli dodajemy mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2.Nadzienie: Ser kroimy w plasterki. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Suszoną żurawinę przekładamy do naczynka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty.
Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
4.Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki sera camembert, posypujemy odcedzoną z wody żurawiną i zalewamy śmietanką z jajkami.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż nadzienie się zetnie i zarumieni.
5.Po upieczeniu smarujemy 2 łyżkami miodu. ( jeśli używamy żurawiny w słoiczku, smarujemy nią tartę również po wyjęciu z piekarnika).
Podajemy z miksem sałat lub samą.
Porady
Nieupieczone ciasto można trzymać w lodówce do 7 dni lub w zamrażalniku do 3 miesięcy.
Komentarze