Tarta z salami i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś dla miłośników wyraźnych smaków i salami.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    30 dag mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki ziemnej wody
    200 g masła zimnego

    PONADTO;
    10 sztuk małych pieczarek
    pół szklanki mrożonego zielonego groszku
    kilka plastrów salami
    por (biała część)
    1 łyzka masła do smażenia
    sól
    pieprz

    SOS;
    1 szklanka śmietany
    2 jajka
    2-3 łyżki sera żółtego tartego
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z salami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z salami 1. Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  • Tarta z salami 2. Pieczarki i pora umyć, pokroić. Pieczarki podsmażyć na maśle razem z groszkiem.
  • Tarta z salami 3. Następnie dodać por i pokrojone plastry salami. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości warzyw.
  • Tarta z salami 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto i piec ok 20-30 min, do zarumienienia się.
  • Tarta z salami 5. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa z salami i zalać sosem. Piec dodatkowo jeszcze ok 20-30 min. Wierzch po upieczeniu można posypać świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować