Tarta z ricottą, bakłażanem, szparagami i cukinią

0 (0 ocen)

Pyszna, krucha tarta z dodatkiem sera ricotty i warzyw, która zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki śmietany 12-18%
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    1 bakłażan
    1 cukinia
    pęczek szparagów (u mnie zielone)
    4-5 pomidorki cherry
    240 g sera ricotta
    2 łyżki śmietany np 18%
    2 jajka
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z ricottą, bakłażanem, szparagami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z ricottą, bakłażanem, szparagami i cukinią 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Tarta z ricottą, bakłażanem, szparagami i cukinią 2. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
  • Tarta z ricottą, bakłażanem, szparagami i cukinią 3. Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.
  • Tarta z ricottą, bakłażanem, szparagami i cukinią 4. Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować