Tarta z rabarbarem w truskawkach i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz dodatkowy tłuszcz zagnieść ręką. Pod koniec ugniatania dodać wodę i dalej ugniatać (niedługo), aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30-60 minut do lodówki.
Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i zagotować na większym ogniu. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie.
Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje (około 20 minut). Po tym czasie odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę posmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód. Na spód wysypać wiórki kokosowe i uklepać je dłonią delikatnie wciskając w spód. Spód podpiec około 10 minut. W tym czasie przygotować drugą część ciasta, która należy też rozwałkować i wykroić z niego paski.
Rabarbar wyłożyć na spód podpieczonej tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. Wstawić do piekarnika na 55 minut. Upieczoną tarte posypać cukrem pudrem.
Komentarze