Tarta z rabarbarem w truskawkach i pomarańczy

0 (0 ocen)

Rabarbar, truskawki i pomarańcza połączone razem sprawiły, że zapach w domu był nieziemski, a smak...nie do opisania.

Składniki:

  • forma na tartę - średnica 26cm

    Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 150 g masła, 6 łyżek lodowatej wody, 5 łyżek wiórków kokosowych, 3 łyżki oleju kokosowego
    Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru, 200 g cukru, 1 pomarańcza (sok i skórka), 4 łyżki dżemu pomarańczowego (lub truskawkowego), 1 cukier wanilinowy, 1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z rabarbarem w truskawkach i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z rabarbarem 1. Mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz dodatkowy tłuszcz zagnieść ręką. Pod koniec ugniatania dodać wodę i dalej ugniatać (niedługo), aż ciasto będzie gładkie.
    Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30-60 minut do lodówki.

    Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i zagotować na większym ogniu. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie.
    Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje (około 20 minut). Po tym czasie odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.
    Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę posmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód. Na spód wysypać wiórki kokosowe i uklepać je dłonią delikatnie wciskając w spód. Spód podpiec około 10 minut. W tym czasie przygotować drugą część ciasta, która należy też rozwałkować i wykroić z niego paski.
    Rabarbar wyłożyć na spód podpieczonej tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. Wstawić do piekarnika na 55 minut. Upieczoną tarte posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować