Tarta z rabarbarem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Słodka tarta z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką migdałowo-owsianą

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 gałązek rabarbaru
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    200g margaryny
    1 torebkę cukru waniliowego
    1 jajko
    1 szklankę cukru
    Kruszonka:
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżka wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru pudru
    Do posypania:
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinkę (mieszamy co jakiś czas). Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy 1/4 i zostawiamy w misce. Pozostałe ciasto wkładamy do formy (wysmarowanej margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu ciacho dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować