Tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna słodko-kwaskowa tarta ze świeżego rabarbaru to jedno z ulubionych ciast rabarbarowych naszej rodziny.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • margaryna - 20 dag
    mąka - 2 szklanki
    żółtko - 1 szt.
    jajko - 1 szt.
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    cukier puder - 3/4 szklanki
    serek waniliowy - 200 ml
    jajka - 2 szt.
    mąka - 2 łyżki
    cukier - 1/2 szklanki
    rabarbar-łodygi - 5 szt.
    cukier puder-do posypania -
    cukier - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KROK 1: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać cukier puder i pokrojoną margarynę. Dodać żółtko, jajo i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
    KROK 2: Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. 3 łodygi rabarbaru obrać, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i gotować do miękkości rabarbaru.
    KROK 3: Jajka wymieszać z mąką i serkiem, dodać masę rabarbarową, wymieszać. Masę wylać na ciasto. Pozostały rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w cukrze i wyłożyć na masę.
    KROK 4: Z reszty ciasta wyciąć paski i ułożyć na tarcie w kratkę.
    Piec w temp. 170 stopni około 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować