Tarta z porem, kiełbasą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sycąca tarta na kruchym cieście. Lekko podsmażone pory wyśmienicie smakują razem z oliwkami i kiełbasą.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1) 350 g mąki pszennej
    2) 2 żółtka
    3) 200 g masła
    4) 2 łyżki śmietany
    5) szczypta soli
    Składniki na farsz:
    1) 2-3 pory (białe części)
    2) 120 g kiełbasy
    3) kilka łyżek oliwek
    4) 120 g sera żółtego
    5) 2 jajka
    6) 6 łyżek śmietany
    7) olej do smażenia
    8) gałka muszkatołowa
    9) sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z porem, kiełbasą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Formę ( o wymiarach 20x30cm; wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem) wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut.
  • 3. Pory i oliwki kroimy w plasterki, a ser żółty i kiełbasę w kostkę (ser możemy też zetrzeć na grubej tarce).
  • 4. Pory i kiełbasę podsmażamy na oleju, aż pory się przyrumienią. Po ostudzeniu rozkładamy je na cieście, posypujemy oliwkami i serem żółtym.
  • 5. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
  • 6. Ciasto wkładamy do piekarnika na grzanego do temperatury 170 stopni na około 15 minut, aż masa się zetnie. Na koniec tartę możemy posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i plasterkami oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Oliwki Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować