Tarta z porem, kiełbasą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Formę ( o wymiarach 20x30cm; wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem) wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut.
3.Pory i oliwki kroimy w plasterki, a ser żółty i kiełbasę w kostkę (ser możemy też zetrzeć na grubej tarce).
4.Pory i kiełbasę podsmażamy na oleju, aż pory się przyrumienią. Po ostudzeniu rozkładamy je na cieście, posypujemy oliwkami i serem żółtym.
5.Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.
6.Ciasto wkładamy do piekarnika na grzanego do temperatury 170 stopni na około 15 minut, aż masa się zetnie. Na koniec tartę możemy posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i plasterkami oliwek.
Komentarze