Tarta z porami i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tartę łatwo zrobić i ciekawie wygląda . Można użyć kruchego ciasta które wcześniej było zamrożone.

  • 60 min

Składniki:

  • kruche ciasto ( słone):

    3 szklanki mąki
    kostka masła lub margaryny
    płaska łyżeczka soli
    trochę wody

    Nadzienie:

    3 pory
    3 łyżki masła
    200 ml kwaśnej śmietany
    3 jajka
    garść startego żółtego sera
    kilka plastrów salami
    kilka plastrów pomidorów
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    bazylia

Tarta z porami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z porami i pomidorami 1. Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki przesiać do miski, dodać kostkę masła lub margaryny i płaską łyżeczkę soli.
    Masło kroić na małe kawałki mieszając z mąką dodać wody aby wszystko się połączyło. Krótko wyrobić ciasto, zrobić kulkę i owinąć w folię aluminiową. Wstawić na 30 min do lodówki aby się schłodziło.

    Nadzienie:
    Pory( białe części ) pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zostawić do ostygnięcia.Wymieszać jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodać ostygnięte pory.
    Wylepić natłuszczoną formę do tarty ciastem i podpiec ciasto, aż będzie jasnozłote.
    Zalać podpieczone ciasto masą porowo - jajeczną i piec 20 min w temp 180 st. Wyjąć ciasto i połozyć na wierzchu pomidory i salami, piec jeszcze 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy