Tarta z pomidorami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy śmietanę, bazylię, oregano, rozmaryn, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser feta kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na pół.
2. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy śmietanę, jajka, masło (roztopione) i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok.1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim wcześniej przygotowaną (posmarowaną masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą) formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy w temp 180 stopni przez ok. 20 min., aż ciasto się zarumieni.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika wylewamy wcześniej przygotowaną śmietanę z jajkiem i przyprawami, wykładamy kiełbasę ser feta i pomidorki.
Całość wkładamy jeszcze raz do piekarnika i zapiekamy.
świetnie smakuje na ciepło jak również podane na zimno.
Komentarze