Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami

0 (0 ocen)

Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Spód tarty jest kruchy, a pieczony jogurt idealnie komponuję się z jagodami. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Spód:
    220g. mąki
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki wody
    125g. masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    600g. jogurtu greckiego
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki miodu
    ¾ szkl. cukru pudru

    Dodatkowo:
    200g. świeżych jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z pieczonym jogurtem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Wszystkie składniki wymieszać, posiekać i wyrobić krótko rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na formę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą o średnicy 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i fasolą. Podpiec około 15 minut w 180st.C. Ściągnąć groch i papier i piec jeszcze 10 minut w 180st.C. Ostudzić
  • Upieczona tarta 2. Nadzienie: Wszystkie składniki razem zmiksować. Wylać na ostudzony spód tarty. Piec w 180st.C około 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 3. Po ostudzeniu udekorować jagodami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować