Tarta z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym.

4.5 (160 ocen)

  • Średni

Owocowa rozpusta, której nie możemy sobie odmówić przy takie ilości owoców latem.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 0.5 opakowania
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 0.5 szklanki
    - ciepłe mleko: 2 łyżki
    KREM::
    - śmietanka tortowa 36%: 1 opakowanie
    - serek mascarpone: 1 opakowanie
    - cukier puder: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - Śmietan-fix: 1 opakowanie
    OWOCE::
    - borówki: 1 opakowanie
    - maliny: 0.5 opakowania
    - porzeczki: 7 pęczków
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z owocami sezonowymi i kremem śmietanowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie.
  • 2. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki. Następnie rozwałkować, ułożyć w formie do tarty. Piec około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wyjęcie z piekarnika wystudzić.
  • 3. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę.
  • tarta z owocami 4. Gotowy krem nakładamy na tartę i bogato dekorujemy świeżymi owocami - borówkami, malinami, porzeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować