Kruche ciasto z budyniem a na nim owoce...to deser dla niejednego łasucha:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag zimnego masła
10 dag drobnego cukru
1 jajko
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
kilka kropel extraktu z wanilii
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń waniliowy:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 duże jajko
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietanki kremówki
Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać jajko i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formować się w kulę.
2.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną maką.
3.Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart.
4.Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
5.Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż się zarumieni.
6.Budyń waniliowy:
Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę.Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
7.Śmietanę kremówkę ubić, dodawać do budyniu po łyżce, caly czas miksujac.
8.Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać owoce i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
Porady
Aby owoce nie wyychały można je posmarować rozpuszczoną galaretką np.cytrynową lub "glaze" Dr. Oetkera.
Komentarze