TARTA Z OWOCAMI

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z budyniem a na nim owoce...to deser dla niejednego łasucha:)

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    10 dag zimnego masła
    10 dag drobnego cukru
    1 jajko
    2-3 łyżki bardzo zimnej wody
    kilka kropel extraktu z wanilii
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Budyń waniliowy:
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 duże jajko
    1 żółtko
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
    1/2 szklanki śmietanki kremówki

    Owoce:
    truskawki, kiwi, borówki.

    Forma na tartę śr. 24 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać jajko i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formować się w kulę.
  • 2. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną maką.
  • 3. Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart.
  • 4. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
  • 5. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż się zarumieni.
  • 6. Budyń waniliowy:
    Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę.Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 7. Śmietanę kremówkę ubić, dodawać do budyniu po łyżce, caly czas miksujac.
  • 8. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać owoce i schłodzić przez ok. 1 godzinę.

Porady

Aby owoce nie wyychały można je posmarować rozpuszczoną galaretką np.cytrynową lub "glaze" Dr. Oetkera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować