Tarta z orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Kiedyś miałam ochotę na coś słodkiego i nie trudnego w ten sposób powstał przepis na tą właśnie tartę.

Składniki:

  • na ciasto:
    125 g masła
    200 g mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    na masę:
    200 g masła
    200 g cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mleka
    400 g orzechów włoskich i migdałów

Tarta z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta przed pieczeniem 1. Ciasto: Rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystudzenia.
    Gdy masło już wystygnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki.

    Masa: Masło, mąkę, cukier i mleko podgrzewamy w rondlu ciągle mieszając i gotujemy na małym ogniu aż powstanie jednolita masa.

    Z lodówki wyjmujemy ciasto nakłuwamy widelcem, tak aby ciasto nie urosło. Wewnątrz wykładamy orzechy włoskie i migdały i zalewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 30 minut. Pozostawiamy w formie, aż tarta wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy