Tarta z nektarynkami na migdałowym spodzie

0 (0 ocen)

Słodkie co nieco do kawki na jesienne już popołudnie.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    kostka masła
    2 żółtka
    1/2 szkl cukru
    2 garści płatków migdałowych
    5 łyżek zimnej wody

    budyń waniliowy
    1/2 l mleka

    ok 50dag nektarynek

    galaretka cytrynowa

Tarta z nektarynkami na migdałowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie wylepić posmarowaną masłem formę na tartę (30cm). Piec ok 30-40 minut do zarumienienia. Ostudzić.
  • 2. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, lekko przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody, ostudzić.
  • 3. Na ciasto wyłożyć budyń, ułożyć pokrojone w plasterki nektarynki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy