Najdelikatniejszy, niezwykły, truskawkowy krem jaki dotychczas jadłam, bez mascarpone. Pianka która wprost rozpływa się w ustach. Przepis genialnie pyszny i prosty.
3 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto kakaowe:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
Piankowa masa truskawkowa:
1/2 szklanki mleka
170- 180 g pianek marshmallow (1 duże opakowanie lub 2 mniejsze, najlepiej białych lub różowo- białych)
200 ml śmietanki kremówki
5-6 sztuk truskawek
truskawki do dekoracji
tarta czekolada do posypania
Tarta z najdelikatniejszą pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę wody. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm tworząc niskie boki. Piec ok. 25- 30 minut w 180°C. Ostudzić.
2. Pianka truskawkowa: Do rondelka wlać mleko, dodać pianki, podgrzewać (NIE ZAGOTOWAĆ) do momentu rozpuszczenia się marshmallow. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijać do zgęstnienia, nie na sztywno. Truskawki zblenderować, dodać do ubitej kremówki, wymieszać łyżką. Dodać ostudzone mleko z piankami, wymieszać, wylać na ciasto. Udekorować dowolnie truskawkami i posypać tartą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Komentarze