Tarta z najdelikatniejszą pianką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Najdelikatniejszy, niezwykły, truskawkowy krem jaki dotychczas jadłam, bez mascarpone. Pianka która wprost rozpływa się w ustach. Przepis genialnie pyszny i prosty.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka kakao

    Piankowa masa truskawkowa:
    1/2 szklanki mleka
    170- 180 g pianek marshmallow (1 duże opakowanie lub 2 mniejsze, najlepiej białych lub różowo- białych)
    200 ml śmietanki kremówki
    5-6 sztuk truskawek

    truskawki do dekoracji
    tarta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Tarty Desery Pianka

Tarta z najdelikatniejszą pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę wody. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm tworząc niskie boki. Piec ok. 25- 30 minut w 180°C. Ostudzić.
    2. Pianka truskawkowa: Do rondelka wlać mleko, dodać pianki, podgrzewać (NIE ZAGOTOWAĆ) do momentu rozpuszczenia się marshmallow. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijać do zgęstnienia, nie na sztywno. Truskawki zblenderować, dodać do ubitej kremówki, wymieszać łyżką. Dodać ostudzone mleko z piankami, wymieszać, wylać na ciasto. Udekorować dowolnie truskawkami i posypać tartą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pianki marshmallow Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować