Tarta z nadzieniem z dyni, pora i szpinaku

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna tarta z dyniowym akcentem

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki żytniej
    75 g zimnego masła
    6 łyżeczek lodowatej wody
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    jajko

    NADZIENIE
    400 mrożonego szpinaku w liściach (lub świeżego)
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    szklanka pokrojonej dyni
    por

    ZALEWA
    200 g śmietany 18%
    100 g jogurtu naturalnego
    2 całe jajka
    żółtko
    40 g parmezanu
    sól, pieprz
    łyżeczka gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z nadzieniem z dyni, pora i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Zagniatamy ciasto, wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.
    Na maśle przesmażamy pokrojony w półtalarki czosnek, dorzucamy szpinak i dusimy parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Na ciasto wykładamy szpinak, dynię i zalewamy przygotowanym sosem (musi być dobrze doprawiony). Na wierzch wysypujemy pokrojony w talarki por.
    Całość zapiekamy ok. 30-35 minut w temperaturze 180*C na środkowej półce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Por Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować