Tarta z nadzieniem śmietany i wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól do smaku, żółtka,cukier, masło, posiekać składniki – zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Formę do tarty delikatnie natłuścić. Ciasto najlepiej przez papier do pieczenia rozwałkować na kształt formy, nakłóć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Cukier puder i zagęstnik do śmietanki wymieszać, porcjami dodawać do śmietanki, ubijać. Rozłożyć na wystudzone ciasto(ja wykładałam za pomocą szpricy dekoracyjnej). Schłodzić.
Sok zagotować, dodać galaretkę wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się, potem dodać wiśnie. Wystudzić. Wyłożyć wiśnie na śmietankę oraz rozlać gęstniejącą galaretkę. Schłodzić, posypać startą czekoladą.
Komentarze