Tarta z nadzieniem jogurtu i śliwek

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatna tarta –na cienkim spodzie z masą jogurtową i śliwkami. Super smak ciasta do kawy lub herbatki. Puszysta masa jogurtowa przypominająca ser i dojrzałe śliwki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty – 30 cm średnica
    Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 żółtka
    5 dag masła schłodzonego
    1 duża łyżka gęstej śmietany 18% schłodzonej
    Sól do smaku
    Składniki masa jogurtowa:
    1/2kg jogurtu greckiego
    3 duże żółtka
    5 białek
    ¾ szklanki cukru pudru
    Szczypta soli do ubicia białek
    2 budynie śmietankowe
    6 dużych, dojrzałych i słodkich śliwek
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tarta z nadzieniem jogurtu i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, śmietanę- posiekać nożem, potem szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Formę delikatnie natłuścić. Do miski przełożyć jogurt, żółtka, ½ szklanki cukru pudru, budynie – całość delikatnie wymieszać. Schłodzone białka delikatnie posolić, ubić na sztywno, na koniec dodać pozostały cukier puder, delikatnie ubić. Porcjami dodawać do masy jogurtowej, delikatnie mieszać. Kruchym ciastem wylepić formę, nakłuć widelcem, wylać masę jogurtową. Śliwki umyć, oddzielić pestki, pokroić na ósemki, ułożyć na masie jogurtowej dwa wieńce kawałków śliwek. Lekko wcisnąć w nadzienie. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni 50 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, posypać wierzch cukrem pudrem.

Porady

1.ciasto można posypać wiórkami białej czekolady zamiast cukru pudru. 2 do natłuszczenia formy dobrze jest użyć masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować