Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 płat ciasta francuskiego
    • 3 kule mozzarelli po 100 g
    • 200 g plastrów łososia wędzonego
    • 5 jajek
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 6-8 małych pomidorków
    • sól, pieprz do smaku
    • liście bazylii
    • masło do smarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami.
    • Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem.
    • Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć dno i boki ciasta widelcem.
    • Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, plastry łososia podzielić na mniejsze kawałki.
    • Ułożyć na cieście na przemian plaster sera i łososia, aż do wykończenia składników.
    • Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem i wlać do tarty.
    • Pomidorki przeciąć na połówki, ułożyć na wierzchu skórką do dołu.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
    • Podawać na ciepło z listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować