Tarta z melonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

melon dodaje orzeźwiający smak do tego kruche ciasto, masa budyniowa i galaretka tworzą wyjątkową całość

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    125 gram masła
    2 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 żółtko

    MASA BUDYNIOWA

    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 szklanki mleka
    125 gram masła

    GALARETKA

    3 galaretki agrestowe
    3 szklanki wrzącej wody

    1/2 melona kantalupa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Galaretki

Tarta z melonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem. Wylepić nią ciastem i spód i brzegi. Nakłuć widelcem spód i brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

    MASA BUDYNIOWA

    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 2 szklankach mleka. Od razu po ugotowaniu wierzch budyniu przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze razem połączyć. Masę budyniową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.

    GALARETKA

    Galaretki agrestowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostudzenia. Połowę zimnej galaretki wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Melona obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na galaretce formując wachlarz. Zalać pozostałą galaretką. Przełożyć do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Melon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować