Tarta z melonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem. Wylepić nią ciastem i spód i brzegi. Nakłuć widelcem spód i brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
MASA BUDYNIOWA
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 2 szklankach mleka. Od razu po ugotowaniu wierzch budyniu przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem. Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze razem połączyć. Masę budyniową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
GALARETKA
Galaretki agrestowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostudzenia. Połowę zimnej galaretki wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Melona obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na galaretce formując wachlarz. Zalać pozostałą galaretką. Przełożyć do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze