Tarta ta nie specjalnie zabiera dużo czasu :) ciasto jesteś w stanie zrobić w niecałą godzinkę.Samo ciasto jest słodkie, ale masa jest kwaskowata co w połączeniu stanowi idealną całość :)
Składniki:
ok. 250 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
ok. 6 sztuk śliwek
250 g serka mascarpone
sok z 1 / 2 cytryny
1 łyżyka cukru pudru
ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru (możesz dać mniej, jeżeli nie chcesz by tarta była tak słodka)
2 żółtka
Tarta z mascarpone, śliwką i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej.
Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuję wielkościowo troszkę większą od formy.
Wykładam formę, gdyby coś się pokruszyło to ciasto kruche jest tak fajne, że zawsze możemy je posklejać ;)
Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową a na to wysypuję coś ciężkiego, np. fasolę, groch lub kaszę (by ciasto nie urosło a miało fajny równy kształt). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 C, góra dół na 15 – 20 min, po tym czasie ściągam folię z fasolą i piekę kolejne 5 – 10 min.
MASA :
Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody i dodaję łyżeczkę cukru, bo rabarbar jest bardzo kwaśny. Podgrzewam. Dodaję pokrojony rabarbar, chwilę duszę. Dodaję śliwki i mieszam, by smaki się połączyły. Odstawiam do ostygnięcia.
Mascarpone mieszam z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, by serek nie był mdły. Dodaję owoce z sokiem, które puściły, całość mieszam.
Masę wylewam na ostudzone ciasto kruche. Nie wkładaj tarty do lodówki, bo ciasto będzie twarde.
Komentarze