Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie z malin i sherry

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Zapewnia nieziemskie wręcz doznania! Połączenie kruchości ciasta z delikatnością kremu, a całość połączona z intensywnym smakiem owoców. Nikt się nie oprze!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Spód:

    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Krem mascarpone:

    • 1/2 kg serka mascarpone
    • 5 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%


    Truskawki z malinowym syropem sherry:

    • 1/2 kg truskawek
    • 5 łyżek konfitury malinowej
    • 5 łyżek słodkiego sherry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mascarpone i truskawkami w syropie z malin i sherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tarta- spód: przesiewamy mąkę, zimne (koniecznie) masło kroimy na kawałki i wraz z cukrem pudrem miksujemy w mikserze Zelmer aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i wanilię i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Następnie ciasto nawijamy na wałek i tak przenosimy na blachę do tarty (ja mam 24 cm). Układamy na dnie formy i wywijamy także brzegi, to, co będzie wystawać odcinamy. W spodzie tarty dokładnie robimy widelcem dziurki i znów odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni tartę przykrywamy papierem do pieczenia i lekko czymś dociskamy (np. orzechami). Pieczemy przez 15 minut, potem zdejmujemy papier, ale zostawiamy "obciążenie" i pieczemy tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Zostawiamy do wystygnięcia w formie.
  • 2. Krem mascarpone:

    Mocno schłodzony serek mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę (musi być bardzo zimna). Krem przygotowujemy i wykładamy na tartę przed samym podaniem.
  • 3. Truskawki w malinowym syropie z sherry:

    truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do miski. Malinową konfiturę podgrzewamy, dodajemy sherry i po wystygnięciu dodajemy do truskawek.

    Rozkładamy przed samym podaniem, można też podać dodatkowo w miseczce na stół by każdy mógł sobie dołożyć.

    Gwarantuję, że taka tarta będzie się pięknie prezentować na stole podczas letniego przyjęcia, a do tego smakuje tak wybornie, jest kwintesencją lata, że nie zostanie ani kawałek!
    PYCHA!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować