Tarta z mascarpone i czekoladowymi kulkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

szybkie ciasto tanim kosztem

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Tarta:

    250g mąki

    135g masła

    1 jajko

    100g cukru pudru

    Krem:

    250 g mascarpone

    200 g śmietanki kremówki 30%

    2 łyżki cukru pudru

    Śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mascarpone i czekoladowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnice dodajemy masło, wszystko łączymy siekając nożem. Następnie dodajemy jajko i ugniatamy. Gdy składniki się połączą, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

    Po upływie określonego czasu, wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto. Układamy na blaszce do tarty i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Dobrze jest na wierzchu ciasta rozłożyć folię aluminiową i posypać na niej np ryż i tak piec, po to aby ciasto nie miało bąbelków.
  • 2. Śmietankę kremówkę miksujemy. Mieszamy śmietan-fix z cukrem pudrem i dodajemy do śmietanki, ubijamy aż będzie sztywna. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy ale niedługo by serek się nie zważył. Krem przekładamy na tarte. I dekorujemy wedle uznania. U mnie są to cukierki czekoladowe i dżem wiśniowo-porzeczkowy.

    Całość wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować