Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna tarta/mazurek na bardzo kruchym cieście. Smak przypomina blok czekoladowy :) Znika błyskawicznie bo smakuje wybornie :) Taką masę można wylać na mniejsze korpusy babeczek. Do masy wg upodobań można dodać też inne bakalie - rodzynki lub żurawinę

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    140 g miękkiego masła
    2 czubate łyżki cukru pudru
    2 żółtka

    masa:
    150 g masła
    100 ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 czubate łyżki kakao
    1,5 szklanki mleka w proszku
    50 g grubo posiekanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 2. Do rondelka wlać płynne mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić (ok. 5 minut, masa powinna być jeszcze gorąca). Wsypać mleko w proszku, lekko wymieszać łyżką a potem zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Od razu wylać na spód tarty, rozprowadzić po całej powierzchni. Zaraz potem obficie posypać grubo siekanymi orzechami laskowymi (można lekko je wcisnąć w masę). Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować