Tarta z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki,po czym rozwałkować między dwoma arkuszami papieru pergaminowego .
2.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 26 cm(lub tortownicy)uprzednio wysmarowaną margaryną.
3.Ciasto bardzo gęsto nakłuć widelcem,po czym włożyć no nagrzanego piekarnika,piec około 15 minut,w temp.180 stopni.Wyjąć i lekko ostudzić.
4.Cytryny sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
5.Do mleka wbić jajka,wymieszać,dodać skórkę oraz sok,ponownie wymieszać i po chwili wlać masę na podpieczone ciasto,po czym ponownie włożyć do piekarnika na około 10-15 minut.
Porady
Do surowego ciasta można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,wtedy ciasto jest wyższe.
Komentarze