Tarta z masą cytrynową

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

Tarta zadowoli wszystkich miłośników cytrynowych ciast,jest bardzo orzeźwiająca.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto;
    200 g mąki
    75 g zimnego masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli


    Masa cytrynowa;
    1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (460 g)
    3 cytryny
    2 duże jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki,po czym rozwałkować między dwoma arkuszami papieru pergaminowego .
  • 2. Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 26 cm(lub tortownicy)uprzednio wysmarowaną margaryną.

  • 3. Ciasto bardzo gęsto nakłuć widelcem,po czym włożyć no nagrzanego piekarnika,piec około 15 minut,w temp.180 stopni.Wyjąć i lekko ostudzić.
  • 4. Cytryny sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • 5. Do mleka wbić jajka,wymieszać,dodać skórkę oraz sok,ponownie wymieszać i po chwili wlać masę na podpieczone ciasto,po czym ponownie włożyć do piekarnika na około 10-15 minut.

Porady

Do surowego ciasta można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,wtedy ciasto jest wyższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować