Tarta z mango i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy masło, jajko i sól. Powoli zagniatamy dodając odrobinę wody ( nie długo) aż ciasto będzie gładkie. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h.
2.Następnie rozwałkowujemy i układamy na formie. Spód dziurkujemy. Znowu do lodówki i następnie do rozgrzanego piekarnika (180) na około 15 minut.
3.Rozmrożone krewetki nacieramy czosnkiem, sola oraz oliwą i odkładamy do lodówki.
4.W tym czasie przygotowujemy masę, w miseczce mieszamy mascarpone, jajka, śmietanę, sól i pieprz. Mango kroimy na 2 części, , następnie odkrojony kawałek kładziemy skórka do deski i nacinamy miąższ w kostkę, skórkę odwijamy i powstaje nam "jeż" z którego wycinamy cząstki owocu.
5.Ostygniętą tarte zalewamy sosem, układamy mango, krewetki oraz połówki pomidorów. Posypujemy bazylia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.
Komentarze