Tarta z mango i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Co może być lepszego od pysznej tarty ze świeżymi owocami? Tarta na słono

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 200 g mąki
    - 100 g masła
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - woda

    Składniki na farsz:
    - krewetki (najlepiej królewskie)
    - 1 mango
    - pomidorki koktajlowe
    - 200 g mascarpone
    - 2 jajka
    - 150 g kwaśnej śmietany
    - sól
    - pieprz
    - świeża bazylia (ja użyłam suszonej)
    - 1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mango i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy masło, jajko i sól. Powoli zagniatamy dodając odrobinę wody ( nie długo) aż ciasto będzie gładkie. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h.
  • 2. Następnie rozwałkowujemy i układamy na formie. Spód dziurkujemy. Znowu do lodówki i następnie do rozgrzanego piekarnika (180) na około 15 minut.
  • 3. Rozmrożone krewetki nacieramy czosnkiem, sola oraz oliwą i odkładamy do lodówki.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy masę, w miseczce mieszamy mascarpone, jajka, śmietanę, sól i pieprz. Mango kroimy na 2 części, , następnie odkrojony kawałek kładziemy skórka do deski i nacinamy miąższ w kostkę, skórkę odwijamy i powstaje nam "jeż" z którego wycinamy cząstki owocu.
  • 5. Ostygniętą tarte zalewamy sosem, układamy mango, krewetki oraz połówki pomidorów. Posypujemy bazylia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować