Tarta z malinami i borówkami

  • wyświetlono: 1685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niezwykłe połączenia ciasta kruchego z masą śmietanową i owocami to coś wspaniałego i pysznego :) Idealne na każdą okazję!!

Anna_K

Składniki

Składniki:
• 200g mąki
• 100g masła
• 50gcukru pudru
• 4łyżki wody
• szczypta soli
• 1 jajko


Mus z białej czekolady i owoce do dekoracji:
• 300 ml śmietany 30 %
• 150 g białej czekolady
• 1 opakowanie malin do dekoracji
• 1 opakowanie borówek
• garść porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z malinami i borówkami

  • 1. Wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, jajko i mieszamy przez chwilę.
  • 2. Schłodzone masło kroimy w kostkę.
  • 3. Ciasto zagniatamy.
  • 4. Dodajemy wodę i jeszcze trochę zgniatamy.
  • 5. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • 6. Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
  • 7. Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią.
  • 8. Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć sie jego nadmiaru).
  • 9. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami
  • 10. Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min
  • 11. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 12. W kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok 50 ml) powoli rozpuszczamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  • 13. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno
  • 14. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną wcześniej białą czekoladę, delikatnie łączymy składniki.
  • 15. Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy.
  • 16. Tak przygotowaną tartę należy przynajmniej na godzinę przełożyć do lodówki.
  • 17. Dekorację z malin i borówek i porzeczek robimy tuż przed podaniem.
  • 18. Opcjonalnie, ułożone owoce możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) -

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

tarta z mascarpone i owocami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Tarta z mascarpone z malinami i białą czekoladą

Połączenie kakaowego spodu, z serkiem,...

Tarta z borówkami

Dodane przez: Jaga85

Tarta z borówkami

Ciasta z owocami nie mają sobie...

Tarta

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

Tarta migdałowa ma bardzo delikatny...

Krucha tarta z malinami.

Dodane przez: Kamciss

Krucha tarta z malinami

Niezwykle krucha, a jednocześnie...

Tarta z borówkami.

Dodane przez: Hanna Bernat

Tarta z borówkami

To jest najsłodsza tarta jaka kiedykolwiek...

Tarta z Borówkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarta z Borówkami i Budyniem

Pyszny, lekki deser.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE