Oszalałam na punkcie malin :) ! Zrobiłam z nimi pyszną tartę. Zamieszczony przepis jest uniwersalny - każdy może użyć swoich ulubionych owoców.
1 godz. 15 min
Składniki:
ulubione owoce - według uznania od 100 do 500 g
300 ml schłodzonej śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 opakowania - około 350 g herbatników pełnoziarnistych degistive
150 g masła + odrobina do wysmarowania formy
skórka otarta z połowy cytryny
Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozgnieć ciastka tłuczkiem lub za pomocą robota kuchennego. W międzyczasie rozpuść masło i dodaj do ciastek wraz ze skórką z cytryny.
2. Wysmaruj formę masłem (u mnie o średnicy 23 cm). Przekonałam się dziś, że nie nadaje się forma do tart. Lepiej użyć okrągłej formy do ciast.
3. Na dno formy oraz na jej boki - wyłóż masę ciasteczkową. Musisz ją dobrze ugnieść.
4. Formę wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 30 - 35 minut. Musisz uważać by spód się nie przypiekł, lecz ładnie zarumienił.
5. Po upieczeniu odkładamy nasz spód od tarty do ostygnięcia.
6. W jednej misce ubij śmietankę na sztywną pianę a w drugiej - wymieszaj ze sobą serek mascarpone, wanilię i cukier puder. Następnie połącz ze sobą składniki z obu naczyń. Zrób to delikatnie. Wstaw na około 15 - 20 minut do lodówki (do momentu aż spód całkowicie wystygnie).
7. Na spód wyłóż krem a następnie dodaj swoje ulubione owoce. Przechowuj w lodówce. Rozkoszuj się każdym kęsem ;) ! I nie martw się, że spód się kruszy. Liczy się smak !
Komentarze