Tarta z łososiem i brokułami

4.48 (185 ocen)

  • 30 min

Początkowo planowałam zrobić ją na kruchym cieście, ale że wczoraj późno wróciłam do domu i na robienie kruchego ciasta nie było już czasu, to wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które miałam w lodówce. Tym sposobem zrobienie tej pysznej tarty -razem z pieczeniem - zajęło mi mniej niż 30 minut.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    150 g łososia wędzonego
    2 małe cebule
    450 g brokułów (ja użyłam mrożonych)
    60 g parmezanu
    5 łyżek jogurtu greckiego
    2 jajka
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    bazylia
    tymianek
    oregano
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z łososiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Brokuły gotujemy do miękkości, a cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, a następnie wykładamy je na na ciasto francuskie. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i również układamy na cieście. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy zioła, sól, pieprz i czosnek, a także połowę startego parmezanu. Taką mieszanką zalewamy tartę, a pozostały parmezan rozsypujemy na wierzchu. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15-20 minut. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować