tarta z łososiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna tarta z łososiem, czosnkiem niedźwiedzim, ricottą i gorgonzolą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    15 dag masła
    pół łyżeczki soli
    1 jajko
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany

    nadzienie:
    2-3 garści świeżych lub mrożonych liści czosnku niedźwiedziego (można zastąpić szpinakiem, dodajemy wtedy czosnek)
    2-3 łyżki sera ricotta
    łyżka masła
    sól
    pieprz ziołowy
    pomidor
    kawałek łososia ugotowanego na parze
    10 dag gorgonzoli
    zioła prowansalskie

Tarta z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wkładamy mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól. Zagniatamy kruszonkę.
  • 2. Dodajemy jajko, śmietanę i razem zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto ok. 15 minut.
  • 4. Farsz:
    Czosnek niedźwiedzi podduszamy na maśle, dodajemy ricottę.
  • 5. Na ciasto wykładamy farsz z ricotty i czosnku, układamy cząstki pomidora, kawałki łososia, obkładamy kawałkami gorgonzoli i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy