tarta z leśnymi grzybami i serem camembert

0 (0 ocen)

pyszna wytrawna tarta pyszna zarówno na zimno jak i gorąco

Składniki:

  • ciasto:
    250g mąki
    125 g masła
    żółtko
    szczypta soli
    1-2 łyżki śmietany

    Nadzienie:
    około 1kg ugotowanych mieszanych grzybów leśnych
    sól, opcjonalnie grzybowa lub domowa warzywna
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    majeranek
    rozmaryn

    170 g sera camembert

    dekoracja:
    papryka czerwona i żółta
    liście selera naciowego

Tarta z leśnymi grzybami i serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Przesiać mąkę na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, włożyć masło pokrojone w kostkę, żółtko i sól. Nożem lub krajaczką posiekać , aż powstanie kruszonka. Dodać śmietanę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.


    Stolnicę lekko oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na 3-4 mm. Ciastem wyłożyć formę o średnicy 28 cm.
  • 2. Ugotowane grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku przyprawami.
  • 3. Zimny farsz wykładamy na ciasto. Posypujemy pokrojonym w kostkę camembertem. Jeśli zostało nam się trochę ciasta możemy ułożyć na wierzchu kratkę. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut.
  • 4. Podajemy na gorąco lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy