Tarta z leśnymi grzybami i serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, włożyć masło pokrojone w kostkę, żółtko i sól. Nożem lub krajaczką posiekać , aż powstanie kruszonka. Dodać śmietanę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na 3-4 mm. Ciastem wyłożyć formę o średnicy 28 cm.
2.Ugotowane grzyby zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku przyprawami.
3.Zimny farsz wykładamy na ciasto. Posypujemy pokrojonym w kostkę camembertem. Jeśli zostało nam się trochę ciasta możemy ułożyć na wierzchu kratkę. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut.
Komentarze