Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską

0 (0 ocen)

To była najlepsza wytrawna tarta jaką zrobiłam i jadłam w życiu! Każdy powinien chociaż raz w swoim życiu spróbować kwiaty cukinii. Są bardzo bogate w witaminy i pięknie się prezentują :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g masła
    300 g mąki
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki ciepłej wody
    2 żółtka

    Farsz:
    6-8 kwiatów cukinii
    6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano
    1 jajko
    pół młodej cukinii
    250 ml śmietanki
    200 g serka koziego
    pieprz, sól do smaku
    świeży albo suszony tymianek

Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.
  • 2. Kwiaty cukinii dokładnie płuczemy a następnie osuszamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko mieszamy ze śmietanką, serkiem kozim, dodajemy startą cukinię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i ziołami. Masę jajeczno-serową wlewamy na podpieczoną tartę. Układamy kwiaty cukinii oraz szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 20 minut aż masa się zetnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy