Tarta z kurkami i serem

5 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prawdziwa uczta dla podniebienia

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki,
    150 g margaryny lub masła,
    1 jajko,
    1/2 płaskiej łyżeczki soli.

    Nadzienie:
    50 dag kurek,
    1/2 cebuli,
    2 łyżki oleju,
    200 g śmietany 18%,
    2 jajka,
    2 ząbki czosnku,
    sól i pieprz do smaku,
    5 dag sera żółtego,
    1/2 łyżeczki bazylii.
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko i zimne masło lub margarynę. Wyrobić dokładnie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Kurki oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki wraz z cebulą posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oleju aż cebula się zeszkli. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać połowę żółtego sera, doprawić do smaku solą, bazylią i pieprzem. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek. Wylepić formę do tarty przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Ciasto podpiec przez 15 minut w 180 stopniach, następnie usunąć obciążenie, papier i piec jeszcze 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, kurki, posypać resztą sera żółtego i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować