Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna i bardzo sycąca tarta na kruchym cieście, z kurkami i małymi kulkami z mięsa mielonego.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki,

    180 g masła,

    żółtko

    łyżeczka soli,

    5 jajek,

    250 ml śmietany 30%,

    150 g sera typu gouda,

    200 g kurek,

    cebula,

    500 g mięsa mielonego,

    białko jajka,

    łyżka bułki tartej,

    sól, pieprz,

    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Cebulę kroimy w większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty.

    Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

    Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło.

    Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu - mieszamy.
  • 3. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty, nakłuwamy dno w kilku miejscach. Podpiekamy spód przez około 10 minut w temp. 200 stopni.

    Następnie wykładamy kurki, zalewamy masą jajeczną, układamy kulki z mięsa.

    Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 200 stopni, aż masa będzie dobrze ścięta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować