Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę.
2.Cebulę kroimy w większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty.
Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło.
Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu - mieszamy.
3.Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty, nakłuwamy dno w kilku miejscach. Podpiekamy spód przez około 10 minut w temp. 200 stopni.
Następnie wykładamy kurki, zalewamy masą jajeczną, układamy kulki z mięsa.
Pieczemy przez 35-40 minut w temp. 200 stopni, aż masa będzie dobrze ścięta.
Komentarze