Tarta z kurkami i bryndzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1,5 szkl mąki
    150 g masła
    2 żółtka
    szczypta soli

    nadzienie
    200 g kurek
    250 g bryndzy
    pół szkl mleka
    2 białka
    sól
    pieprz
    odrobina żółtego sera
    masło do smażenia
    pół cebuli


Tarta z kurkami i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę,
    Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko rumienić, zdejmujemy z ognia.

    Z mąki żółtek i masła zagniatamy ciasto, z odrobiną soli do smaku, wylepiamy formę tradycyjną do tarty. Podpiekamy w temp ok 200 st przez 15 min.
    Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach.
    Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy