Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami.
40 min
Składniki:
ciasto francuskie
Nadzienie
30 dkg kurek
2 cebule
kukurydza
por
Sos
2 jajka
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
30 dkg sera żółtego
Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Komentarze