Tarta z kurkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto francuskie
    Nadzienie
    30 dkg kurek
    2 cebule
    kukurydza
    por
    Sos
    2 jajka
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki soli
    świeżo zmielony czarny pieprz
    30 dkg sera żółtego

Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy