Tarta z krewetkami i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne chrupiące ciasto i delikatne krewetkowe nadzienie... pachnie koperkiem i latem, którego w tym roku było za mało...

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - masło (z zamrażalnika): 125 gramów
    - jaja: 4 sztuki
    - krewetki (duże, surowe): 16 sztuk
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - paluszki krabowe: 5 sztuk
    - zielony groszek: 150 gramów
    - śmietana 30%: 200 gramów
    - koperek: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z krewetkami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól. Zamrożone masło ścieramy na tarce jarzynowej. Palcami staramy się połączyć masło z mąką rozcierając je. W momencie, kiedy masa będzie przypominała mokry piasek, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika, następnie ciasto ścieramy na tarce jarzynowej do formy do tarty i palcami ugniatamy je szybko, starając się, aby nie przekazać mu za dużo ciepła naszych dłoni. Ciasto można też rozwałkować na placek większy niż forma do tarty i przenieść na wałku.
    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy groch lub fasolę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier i "obciążniki" i dopiekamy jeszcze około 15 minut, aż do osiągnięcia złotego koloru.
  • 2. Krewetki zalewamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy aż osiągną różowy kolor, dorzucamy groszek i chwilę razem smażymy.

    Paluszki krabowe kroimy na 1 cm kawałki.

    Śmietanę mieszamy z 3 jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
  • tarta z krewetkami 3. Na cieście układamy kawałki paluszków krabowych, groszek i krewetki, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut, aż środek będzie ścięty. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować