Tarta z krewetkami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól. Zamrożone masło ścieramy na tarce jarzynowej. Palcami staramy się połączyć masło z mąką rozcierając je. W momencie, kiedy masa będzie przypominała mokry piasek, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika, następnie ciasto ścieramy na tarce jarzynowej do formy do tarty i palcami ugniatamy je szybko, starając się, aby nie przekazać mu za dużo ciepła naszych dłoni. Ciasto można też rozwałkować na placek większy niż forma do tarty i przenieść na wałku.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy groch lub fasolę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier i "obciążniki" i dopiekamy jeszcze około 15 minut, aż do osiągnięcia złotego koloru.
2.Krewetki zalewamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy aż osiągną różowy kolor, dorzucamy groszek i chwilę razem smażymy.
Paluszki krabowe kroimy na 1 cm kawałki.
Śmietanę mieszamy z 3 jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
3.Na cieście układamy kawałki paluszków krabowych, groszek i krewetki, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut, aż środek będzie ścięty. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na porcje.
Komentarze