Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpocząć od przygotowania ciasta, przesiać do miski mąkę z cukrem pudrem i solą.
Dodać pokrojone w kawałkach masło i rozcierać palcami dłoni z mąką.
Czynność powtarzać aż powstanie jakby kruszonka.
Zrobić wgłębienie w cieście, wbić jajko i zagniatać nożem suchą masę do środka.
Zagnieść ciasto, powinno być miękkie, ale nie klejące-jeśli jest za sypkie dodaj jeszcze zimnej wody.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę do pieczenia, docisnąć dna i brzegów, zabrać ewentualny nadmiar ciasta.
Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą albo starymi monetami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15 minut.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać tartę jeszcze 10 minut.
Zostawić do ostygnięcia.
2.Przygotowanie kremu rozpocząć od podgrzania mleka, do którego dodać żelatynę i wymieszać by się rozpuściła.
Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przelać do garnuszka, dodać mleko z żelatyną i chwilę podgrzewać (ma być tylko letnie - nie gotować!).
Zostawić masę do wystudzenia.
3.Kiedy zarówno tarta, jak i krem jest wystudzony, należy krem przelać do tarty (najlepiej wyjąć ją wcześniej z formy i przełożyć na talerz) i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
Kiedy krem jest jeszcze miękki, ale nie całkowicie stężony dodać na wierzch borówki.
Przed podaniem udekorować kwiatami jadalnymi.
Komentarze