Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami

4.5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Niezwykle pięknie wyglądająca i cudownie smakująca i pachnąca tarta

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    125 g masła
    jajko
    łyżka zimnej wody (ewentualnie)

    krem panna cotta:
    300 ml śmietanki kremówki 30%
    50 ml mleka
    3-4 łyżeczki żelatyny
    pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki cukru waniliowego (przepis)

    szklanka borówek amerykańskich, jadalne kwiaty
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpocząć od przygotowania ciasta, przesiać do miski mąkę z cukrem pudrem i solą.
    Dodać pokrojone w kawałkach masło i rozcierać palcami dłoni z mąką.
    Czynność powtarzać aż powstanie jakby kruszonka.
    Zrobić wgłębienie w cieście, wbić jajko i zagniatać nożem suchą masę do środka.
    Zagnieść ciasto, powinno być miękkie, ale nie klejące-jeśli jest za sypkie dodaj jeszcze zimnej wody.
    Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
    Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
    Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę do pieczenia, docisnąć dna i brzegów, zabrać ewentualny nadmiar ciasta.
    Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą albo starymi monetami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać tartę jeszcze 10 minut.
    Zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowanie kremu rozpocząć od podgrzania mleka, do którego dodać żelatynę i wymieszać by się rozpuściła.
    Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przelać do garnuszka, dodać mleko z żelatyną i chwilę podgrzewać (ma być tylko letnie - nie gotować!).
    Zostawić masę do wystudzenia.
  • tarta 3. Kiedy zarówno tarta, jak i krem jest wystudzony, należy krem przelać do tarty (najlepiej wyjąć ją wcześniej z formy i przełożyć na talerz) i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
    Kiedy krem jest jeszcze miękki, ale nie całkowicie stężony dodać na wierzch borówki.
    Przed podaniem udekorować kwiatami jadalnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować