Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami

  • wyświetlono: 983 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niezwykle pięknie wyglądająca i cudownie smakująca i pachnąca tarta

dusia mala
  • 180min

Składniki

ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
125 g masła
jajko
łyżka zimnej wody (ewentualnie)

krem panna cotta:
300 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml mleka
3-4 łyżeczki żelatyny
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego (przepis)

szklanka borówek amerykańskich, jadalne kwiaty

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami

  • 1. Rozpocząć od przygotowania ciasta, przesiać do miski mąkę z cukrem pudrem i solą.
    Dodać pokrojone w kawałkach masło i rozcierać palcami dłoni z mąką.
    Czynność powtarzać aż powstanie jakby kruszonka.
    Zrobić wgłębienie w cieście, wbić jajko i zagniatać nożem suchą masę do środka.
    Zagnieść ciasto, powinno być miękkie, ale nie klejące-jeśli jest za sypkie dodaj jeszcze zimnej wody.
    Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
    Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
    Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę do pieczenia, docisnąć dna i brzegów, zabrać ewentualny nadmiar ciasta.
    Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą albo starymi monetami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać tartę jeszcze 10 minut.
    Zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Przygotowanie kremu rozpocząć od podgrzania mleka, do którego dodać żelatynę i wymieszać by się rozpuściła.
    Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przelać do garnuszka, dodać mleko z żelatyną i chwilę podgrzewać (ma być tylko letnie - nie gotować!).
    Zostawić masę do wystudzenia.
  • tarta3. Kiedy zarówno tarta, jak i krem jest wystudzony, należy krem przelać do tarty (najlepiej wyjąć ją wcześniej z formy i przełożyć na talerz) i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
    Kiedy krem jest jeszcze miękki, ale nie całkowicie stężony dodać na wierzch borówki.
    Przed podaniem udekorować kwiatami jadalnymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitarta z krememtarta z borówkamitarta z kremem panna cottatarta z kwiatamikonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

image-06kuf1y

Dodane przez: królowa

Tarta z panna cottą i czereśniami

Pyszne, maślane kruche ciasto,aromatyczna...

tarta z borówkami i białą czekoladą

Dodane przez: aneczka791

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Pyszna chłodna tarta na upalne...

Tarta z Borówkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarta z Borówkami i Budyniem

Pyszny, lekki deser.

Tarta z malinami i borówkami

Dodane przez: Anna_k

Tarta z malinami i borówkami

Niezwykłe połączenia ciasta kruchego...

Tarta

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

Tarta migdałowa ma bardzo delikatny...

Tarta kurkowa z kwiatami cukinii

Dodane przez: czarrna

Tarta kurkowa z kwiatami cukinii

Dary lasu i ogrodu w kruchej tarcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE