Tarta z kremem mascarpone i owocami

0 (0 ocen)

Lato w pełni, więc jest to najlepsza pora, aby wykorzystać sezonowe owoce :)

Składniki:

  • Kruchy spód:
    200 g mąki
    2-3 łyżki cukru pudru
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Krem mascarpone:
    500 g schłodzonego sera mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremowej 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, jajko i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystkie składniki posiekać nożem, aż do do powstania „okruszków”. Następnie zagnieść ciasto rękami, aż skłandniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ulepić kulę zciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

    2. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąkąstolnicy na grubość ok 3 mm. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 25 min, do momentu aż się ciasto zarumieni.

    3. Śmietanę ubic z cukrem pudrem, i dodać do serka mascarpone.
    Wszytko wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto,wyrównać łyżką i poukładać dookoła truskawkami i borówkami przeciętymi na pół. Można zaiast truskawek dać także maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować