Tarta z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, jajko i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystkie składniki posiekać nożem, aż do do powstania „okruszków”. Następnie zagnieść ciasto rękami, aż skłandniki się połączą i powstanie jednolita masa. Ulepić kulę zciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąkąstolnicy na grubość ok 3 mm. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 25 min, do momentu aż się ciasto zarumieni.
3. Śmietanę ubic z cukrem pudrem, i dodać do serka mascarpone.
Wszytko wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto,wyrównać łyżką i poukładać dookoła truskawkami i borówkami przeciętymi na pół. Można zaiast truskawek dać także maliny.
Komentarze