TARTA Z KREMEM JOGURTOWYM I OWOCAMI LATA

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie - któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?!

Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów!

Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki.

Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem i owocami.

Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki - Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję!

Polecam!

Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs!

Spróbujcie!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    KRUCHE CIASTO:

    * mąka pszenna – 200 g

    * masło – 100 g

    * cukier – 90 g

    * żółtko – 1 szt

    * śmietana kwaśna – 1 łyżka

    KREM JOGURTOWY:

    * jogurt grecki - 400 g

    * cukier puder - 3-4 łyżki

    * wanilia 

    * galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku

    DODATKOWO:

    * ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami

Tarta z kremem jogurtowym i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    KRUCHE CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

    Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

    Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, wypiekamy na złoto, studzimy.

    KREM JOGURTOWY:

    Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do tężenia.

    Jogurt grecki ucieramy z cukrem pudrem i wanilią ( do smaku ).

    3/4 galaretki wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, całość wlewamy do masy i dokładnie miksujemy.

    Wylewamy na podpieczony spód, odstawiamy na 15 minut do lodówki.

    Układamy świeże owoce, smarujemy resztą galaretki ( będą ładnie błyszczały ).

    Po zastygnięciu kremu zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować