Tarta z kremem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruchy spód ,słodka masa ,kwaśny rabarbar i pokruszona beza ,raj dla podniebienia .

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    200 g mąki
    125 g masła
    1 jajko
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka zimnej wody
    tłuszcz do wysmarowania formy+ kasza manna
    Krem :
    0,5 l mleka
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    szklanka cukru kryształu
    kostka masła

    Dodatkowo:
    60 dkg rabarbaru
    2 - 3 łyżki cukru brązowego
    kilka bez do pokruszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z kremem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto na tartę .Owinąć w folię i schłodzić pół godziny w lodówce .
  • 2. W tym czasie można zrobić krem .
    Część mleka wlać do garnka ,dodać cukier i cukier waniliowy.Postawić na małym ogniu .
    Resztę mleka wymieszać z mąkami,jajkami i żółtkami .Wlać do gotującego się mleka ,mieszać energicznie .Odstwić do wystudzenia .Zimny krem utrzeć z kostka masła .
  • 3. Formę do tarty ( 28 cm ) wysmarować tłuszczem i posypać kasza manna .Wyłożyć ciasto ,oblepiające dobrze boki . Widelcem zrobić dziurki i wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni 40-45 minut .
  • 4. Rabarbar umyć i oczyścić z włókien .Pokroić w większe słupki i zasypać cukrem .Pozostawić na ok 15 minut .Po tym czasie odcedzić sok i rabarbar wysypać na suchą patelnię i ok 5 - 10 minut podpiec .
  • Tarta z kremem i rabarbarem 5. Na upieczoną tartę wyłożyć krem .Na wierz wyłożyć rabarbar i posypać pokruszona bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować