Tarta z kremem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić ciasto na tartę .Owinąć w folię i schłodzić pół godziny w lodówce .
2.W tym czasie można zrobić krem .
Część mleka wlać do garnka ,dodać cukier i cukier waniliowy.Postawić na małym ogniu .
Resztę mleka wymieszać z mąkami,jajkami i żółtkami .Wlać do gotującego się mleka ,mieszać energicznie .Odstwić do wystudzenia .Zimny krem utrzeć z kostka masła .
3.Formę do tarty ( 28 cm ) wysmarować tłuszczem i posypać kasza manna .Wyłożyć ciasto ,oblepiające dobrze boki . Widelcem zrobić dziurki i wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni 40-45 minut .
4.Rabarbar umyć i oczyścić z włókien .Pokroić w większe słupki i zasypać cukrem .Pozostawić na ok 15 minut .Po tym czasie odcedzić sok i rabarbar wysypać na suchą patelnię i ok 5 - 10 minut podpiec .
Komentarze